sobota, 17 stycznia 2015

MIGDAŁOWE 'CRUBLE' Z JABŁKAMI I MALINAMI

Jeśli jabłka i maliny to wasze smaki - nie będę musiała długo Was przekonywać do spróbowania...a jeśli do tego wszystkiego lubicie ciepłe i aromatyczne desery to MIGDAŁOWE CRUBLE Z JABŁKAMI I MALINAMI jest własnie dla Was... a jeśli to tego wszystkiego staracie się nie używać cukru wcale lub baaaardzo go ograniczać- możecie spokojnie ruszać do kuchni z przepisem w ręku...

A będzie potrzebować:
1 kg jabłek - raczej kwaśnych
szklankę malin - świeżych lub mrożonych
2 łyżki masła
wanilię lub cukier waniliowy
3 białka jajek + 3 łyżeczki cukru
100 g migdałów posiekanych na drobne, nierówne kawałki
1 łyżka cynamonu

Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki - ale nie za drobno! W dużym garnku roztapiamy masło i wrzucamy na nie pokrojone jabłuszka, dodajemy cynamon i cukier waniliowy. Smażymy jabłka przez około 5 - 7 min żeby odrobinę zmiękły, ale nie zamieniły się w papkę ;) W tym czasie ubijamy białka z cukrem na sztywno (dodajcie do ubijania szczyptę soli - ubiją się szybciej i lepiej). Gotowe jabłuszka przekładamy na blaszkę - u mnie taka okrągła do pieczenia tatry) rozkładamy  na nie maliny - rozrzucając je to tu to tam ;). Na górze rozprowadzamy ubite białka i posypujemy całość migdałami. Wkładamy do piekarnika ( 150 stopni) na około 30 min - do momentu przyrumienienia się białek.  Podajemy na ciepło, ale gdy wystygnie też jest pyszne...
Potrzebujecie jeszcze jakiś argumentów, żeby spróbować? ;)




2 komentarze: