czwartek, 8 stycznia 2015

ZIMOWA ZUPA Z FASOLĄ CZERWONĄ I SUROWĄ SZYNKĄ SZWARCWALDZKĄ

Zimą jakoś zawsze bliżej mi do zup, które ogólnie uwielbiam. Tym razem mam dla Was coś fajnego i troszkę ciekawszego w smaku a to z powodu obecnej w przepisie rzepy :) hmmm..powiecie może..ja za rzepą nie przepadam raczej, ale tutaj pasuje genialnie dodając nutki inności :) spróbujcie ZIMOWEJ ZUPY Z CZERWONĄ FASOLĄ I SUROWĄ SZYNKĄ SZWARCWALDZKĄ, bo nie trudna to zupka a w Waszym kremowo - zupowym menu na pewno jeszcze jest dla niej miejsce :)

Potrzebujcie:
300 g marchewki
100 g rzepy
300 g ziemniaków
100 g wędzonego boczku
1 cebula
około 1 l wody
1 kostka rosołowa - najlepiej wołowa
100 g oliwy z oliwek

puszka fasoli czerwonej
100 g szynki szwarcwaldzkiej w plasterkach

Przygotowujemy ją tak :)
Siekamy cebulę i boczek kroimy na drobne paseczki lub w kostkę. Wrzucamy cebulę i boczek na podgrzaną oliwę z oliwek. Powoli smażymy. Ja robię już wszystko od razu w dużym garnku żeby: po pierwsze nie tracić smaku ;), a po drugie tak jest po prostu wygodniej i szybciej :). W garnku dzieją się cuda a my w tym czasie zabieramy się za obieranie i krojenie warzyw - wszystkie w kosteczkę. Gdy cebulka z boczkiem jest już przyrumieniona i machnie intensywnie dorzucamy do niej wszystkie warzywa - ziemniaki, marchewkę i rzepę. Dolewamy wodę i wrzucamy kostkę rosołową. Gotujemy około 20 min - wszystko musi być mięciutkie. Po tym czasie zupę blendujemy - tak tak  wraz z boczkiem ;) i podajemy z fasolą czerwoną i szynką pokrojoną na cieniutkie paseczki.... Mniam! sama rozkosz!! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz