wtorek, 25 listopada 2014

CRUMBLE Z JABŁKAMI

Jabłka są genialne pod każdą chyba postacią - ale jest taka jedna, która całą resztę pozostawia w tyle... To szarlotka :) chyba się zgodzicie ze mną, prawda? Dzisiaj mam dla Was jedną z moich ulubionych opcji szarlotkowych - CRUMBLE Z JABŁKAMI. Crumble jest fajne zazwyczaj z kwaśnymi owocami. Idealne z rabarbarem, ale równie dobre z kwaśnymi jabłkami takimi jak np. szara reneta. Muszę Wam się do czegoś przyznać właśnie zajadam porcję jeszcze gorącego crumble z jabłkami...co za smak!!!

Crumble (kruszkonka):
300 g mąki pszennej
120 g cukru
200 g masła

Masło kroimy na kawałki. Dosypujemy do niego cukier i mąkę. Wyrabiamy tak jak kruche ciasto Składniki muszą się połączyć ale zostać sypkie. Wkładamy do lodówki.
Teraz czas na piekarnik - nagrzewamy go do temp. 180 stopni.

Jabłka:
około 2 kg jabłek kwaśnych - najlepsza zdecydowanie jest szara reneta
2 łyżki soku z cytryny
30 g cukru
2 łyżki cynamonu

Jabłuszka obieramy i wycinamy gniazda. Kroimy na kawałki - nieduże. Wrzucamy do garnka. dodajmy całą resztę i smażymy na średnim ogniu - uwaga, żeby się nie przypaliły. Jabłuszka muszą zmięknąć i nabrać brązowego koloru.

Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia rozsypujemy połowę crumble - nie musi być idelanie równo - hihih ja wolę jak jest nierówno i idealnie nieidealnie :). Na to wykładamy jabłka (gorące). I na górę znowu crumble - cała porcja, która nam została. Do piekarnika na około 30 min. Kruszonka musi
się zrumienić. Gotowe. Serwujemy gorące, bądź ciepłe, bądź zimne. Można z lodami lub bez. Wszelkie kombinacje dozwolone. Jeśli dacie się na mówić na spróbowanie CRUMBLE choć raz - już nigdy nie przestaniecie go piec......



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz