środa, 12 listopada 2014

WILGOTNE CUKINIOWE CIASTO KOKOSOWE - zdrowe na maksa!


Oj jak ja kocham eksperymenty - szczególnie te, które kończą się takim sukcesem jak ten...JUŻ zjadałam dwa kawałki - a 15 min temu je skończyłam....mniam! A do tego moi kochani jest bez cukru, bez tłuszczu i bez mąki :) brzmi jeszcze pyszniej, no nie? Idealnie w swojej konsystencji, cudnie wilgotne i lekkie...Spróbujcie koniecznie mojego WILGOTNEGO CUKINIOWEGO CIASTA KOKOSOWEGO! 
przed pieczeniem


Potrzebujecie:
Na ciasto:
1/3 dużej cukinii
250 g mielonych migdałów
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sok z 1,5 cytryny
150 ml mleczka kokosowego
150 g wiórków kokosowych

Na polewę:
po upieczeniu
2 łyżki miodu
1 łyżka gorzkiego ciemnego kakao

No to do dzieła! Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.  Cukinię ucieramy na tarce - na dużych oczkach wraz ze skórką (potem w cieście widać gdzieniegdzie kawałki zielonego - to intrygująco wygląda - bo cukinii nie czuje się w cieście w ogóle!). Do miski wsypujemy mielone migdały,dodajemy wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Mieszamy suche składniki ze sobą. Następnie dodajemy mokre - jajka, sok z cytryny, mleczko kokosowe oraz cukinię. Miksujemy ze sobą aż do połączenia składników. Masa jest już gotowa więc nie  pozostaje nam nic jak tylko przełożyć ją do tortownicy i włożyć do piekarnika na około 30 - 35 min.(do suchego patyczka). Po tym czasie wyciągamy  pięknie pachnące ciacho z pieca i studzimy je. Robimy polewę. W rondelku rozgrzewamy miód i dodajemy kakao. Żwawo mieszamy żeby kakao połączyło się z miodem. Odstawiamy na chwilkę na bok i polewamy ciasto. BOSKIE, prawda? nic dodać nic ująć - ciacho marzenie! i to dla wszystkich - alergików też!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz