sobota, 29 listopada 2014

ŚMIETANOWY SOS KAPAROWY - do łososia jak znalazł!

Już jakiś czas temu nasi najdrożsi Przyjaciele zaprosili nas na wieczorne ucztowanie...ach cóż to były za smaki...Łososia uwielbiamy, ale smak tego wieczoru został i zostanie w mojej pamięci na długo...
Ryba była - jak to łosoś potrafi - delikatna sama w sobie, bez zbędnych dodatków, które w moim mniemaniu często 'psują' smak :) a więc ryba z solą i pieprzem oraz odrobiną cytryny...PYCHA...
Ale Kochani do niej podano ŚMIETANOWY SOS KAPAROWY - przepis przywieziony prosto z Norwegii - oj! i tu przepadliśmy :) tak genialnie pasuje łososia, że od tamtej pamiętnej kolacji gości na naszym stole ilekroć pojawia się na nim łosoś z piekarnika....
POLECAM z całego serca!

Potrzebujecie:
około 150 g słodkiej śmietany 12%
garść kaparów w zalewie
odrobinę zalewy z kaparów
łyżeczkę cukru

Śmietanę mieszamy z cukrem i zalewą z kaparów. Dosładzamy. Uwaga - ten sos nie może być cierpki ani za słony. Dlatego musicie spróbować i w miarę potrzeb dosypać jeszcze troszkę cukru.
Na koniec dodajemy kapary - jeśli macie maleńkie, wtedy dajcie je w całości, a jeśli macie te większe - przekrójcie je na połówki. Mieszamy i polewamy sobie sosikiem rybę..... Łatwizna! A smak naprawdę jak z dalekiej podróży.... :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz