czwartek, 27 listopada 2014

CHRUPIĄCE ZIEMNIAKI Z ZIELONĄ CEBULKĄ I SOSEM WINEGRET

Ślinka leci na samą myśl o nich...delikatne i chrupiące zarazem...tradycyjne a jednak z domieszką czegoś nowego...proste a zadziwiająco wykwintne...danie samo w sobie lub dodatek do mięsa/ryby...aksamitnie miękkie w środku połączone z lekką chrupkością skorupki...zapraszam na moje CHRUPIĄCE ZIEMNIAKI Z ZIELONĄ CEBULKĄ I SOSEM WINEGRET!


Na porcję dla 4 osób potrzebujecie:
6 dużych ziemniaków
pęczek zielonej cebulki
odrobinę masła klarowanego

+ sos winegret (tutaj )

A co trzeba z nimi zrobić?
Obieramy ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie. Nie mogą być zbyt miękkie - dlatego trzeba ich pilnować ;) Po ugotowaniu i odcedzeniu zostawiamy je do ostygnięcia, ale bez przykrycia. Nie muszą być zupełnie zimne kiedy będziecie je kroić na nierówne kawałki i wrzucać na patelnię. Dodajemy odrobinę masła klarowanego i tak długo podsmażamy ziemniaki mieszając co chwila, aż zaczną się rumienić i przypiekać z różnych stron. Smażymy je jeszcze chwilę - do momentu, kiedy uznacie, że jest dobrze.
Siekamy cebulkę.
Robimy sos winegret.
Gotowe i gorące ziemniaczki przekładamy do dużej michy. Posypujemy zieloną cebulką i polewamy sosem....
Tylko tyle lub aż tyle...Spróbujcie i oceńcie sami!! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz