czwartek, 6 listopada 2014

WARIACJE NA TEMAT KALAFIORA - kalafior + czosnek+koperek

Kalafiora każdy zna i chyba nikomu nie trzeba przedstawiać ;) wersja domowa -gotowany i podany okraszony bułką tartą na maśle to klasyka i nie mam wcale zamiaru z nią rywalizować ;) Jednakże, gdyby komuś z Was, moi Mili, owa wersja odrobinę się znudziła zachęcam ze wszystkich sił do spróbowania mojej nowej, jakże aromatycznej i cudownej innej wersji naszego zdrowiutkiego kalafiora :) Może być daniem głównym lub dodatkiem  - jest świetny!

Potrzebujemy:
kalafiora- oczywiście!
masło klarowane - niedużo, tylko do smażenia
pęczek koperku
3 ząbki czosnku
pieprz i sól

Kalafiorka obieramy - tzn. rozdzielamy na maleńkie kwiatuszki. Rozgrzewamy masło na patelni - dość dużej! Obieramy i bardzo drobno siekamy czosnek. Drobno kroimy koperek. Wrzucamy kwiatuszki kalafiorowe na patelnię, dodajemy czosnek,solimy i pieprzymy. Smażymy na średniej temperaturze około 10 min. Dodajemy koperek i smażymy kolejne 10 min aż do momentu, kiedy kalafior będzie takie al dente :) Najlepszy jest cieplutki....Jupiiii - ale przepis! :)

1 komentarz: