czwartek, 18 września 2014

KASZOTTO - obiadek bezmięsny

Moja kochana bratnia duszyczka - nie tylko kulinarnie! - poleciła mi kiedyś kotleciki jaglane, które znalazła bodajże u Matki Smakoterapii.. Leniuch ze mnie niesłychany a poza tym jajek jeść nie mogę, więc zmodyfikowałam troszkę przepis ów - powstało KASZOTTO z cukinią.

Co potrzebujesz:

  • kaszę jaglaną (około 200 g)
  • cukinię dość dużą
  • dwie cebule - najlepiej czerwone
  • 3 ząbki czosnku
  • masło klarowane do smażenia
  • zioła prowansalskie
  • sól 
  • pieprz

Zabieramy się do roboty:

Gotujemy kaszę jaglaną - sposób najlepszy podaje Smakoterapia dlatego warto sobie poczytać u źródła :) W tym czasie trzemy na tarce lub siekamy cukinię i cebule oraz czosnek. Wrzucamy na głęboką patelnię, na roztopione masełko klarowane.

Przesmażamy. Tak długo, aż odparuje woda. W międzyczasie dodajemy zioła prowansalskie, sól i pieprz do smaku. Nie bójcie się sypnąć konkretnie ziół - one dodadzą smaku tej potrawie, a gdy będzie ich za mało wszystko stanie się dość mdłe. Gdy kasza jest już gotowa i czeka na towarzystwo warzywka powinny również już być idealne. Dodajemy kaszę do warzyw i mieszamy. Doprawiamy do smaku - takie jaki lubicie najbardziej, albo pikantniej albo łagodniej jeśli chcecie podać ją jako dodatek do czegoś jeszcze. Uwielbiam to połączenie - dzięki walorom smakowym ale także zdrowotnym! Kasza jaglana ponad wszystko! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz