Co potrzebujesz:
- kaszę jaglaną (około 200 g)
- cukinię dość dużą
- dwie cebule - najlepiej czerwone
- 3 ząbki czosnku
- masło klarowane do smażenia
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
Zabieramy się do roboty:
Gotujemy kaszę jaglaną - sposób najlepszy podaje Smakoterapia dlatego warto sobie poczytać u źródła :) W tym czasie trzemy na tarce lub siekamy cukinię i cebule oraz czosnek. Wrzucamy na głęboką patelnię, na roztopione masełko klarowane.
Przesmażamy. Tak długo, aż odparuje woda. W międzyczasie dodajemy zioła prowansalskie, sól i pieprz do smaku. Nie bójcie się sypnąć konkretnie ziół - one dodadzą smaku tej potrawie, a gdy będzie ich za mało wszystko stanie się dość mdłe. Gdy kasza jest już gotowa i czeka na towarzystwo warzywka powinny również już być idealne. Dodajemy kaszę do warzyw i mieszamy. Doprawiamy do smaku - takie jaki lubicie najbardziej, albo pikantniej albo łagodniej jeśli chcecie podać ją jako dodatek do czegoś jeszcze. Uwielbiam to połączenie - dzięki walorom smakowym ale także zdrowotnym! Kasza jaglana ponad wszystko! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz