środa, 10 września 2014

WEGE PASZTECIKI

Te maluchy już znacie.... jeśli nie ze zdjęcia, to z mojego prywatnego profilu na facebook'u ...ale dla tych, którzy jeszcze przyjemności nie mieli - przedstawiam WEGE PASZTECIKI :) palce lizać :)

Co potrzebujesz:
·         Cebula
·         100 g orzechów włoskich
·         3 jajka + 1 do posmarowania pasztecików przed pieczeniem
·         1 łyżeczka sosu sojowego
·         150 g sera feta
·         50 g bułki tartej (można zamiennie dodać troszkę więcej płatków owsianych)
·         100 płatków owsianych ( nie polecam błyskawicznych)
·         2 łyżeczki ziół (najlepiej świeżych – jeśli nie masz dodaj suszone – u mnie najczęściej koper, tymianek lub mieszanka ziół prowansalskich)
+ ciasto francuskie (najczęściej kupuję gotowe – bo strasznie dużo z nim roboty)
+ opcjonalnie sezam do posypania pasztecików

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. A w międzyczasie J :
Do miski wsyp orzechy i blenderem zmiel je bardzo drobno. Posiekaj cebulę w kosteczkę. Dodaj do orzeszków wraz z ziołami.  Następnie połącz z jajami, sosem sojowym, bułką tartą i płatkami owsianymi. Całość blenduj tak długo, aż wszystko będzie ładnie połączone. FARSZ JEST GOTOWY J nie było tak ciężko, prawda?
Rozwiń ciasto francuskie i przetnij je wzdłuż na dwa kawałki. Następnie pośrodku każdego z nich umieść tyle farszu ile masz ochotę – pamiętając jedynie o tym, że brzegi ciasta muszą się skleić. Gdy już skleisz brzegi ciasta z farszem w środku trzeba będzie powstały rulon pokroić w mniejsze kawałki.
Odwróć je sklejonym ciastem do dołu i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Każdy pasztecik ponacinaj od góry (wyglądają pięknie po upieczeniu) i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Jeżeli masz sezam posyp je teraz ziarenkami – będą jeszcze piękniejsze J
Piecz około 20min w temp. 200 stopni aż się uroczo przyrumienią. J

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Ja już zrobiłam zrobiłam swoje wege paszteciki według przepisu:):)przepyszne i naprawdę łatwe:):)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeśli są użyte jaja w przepisie to nie są to wegańskie paszteciki.Wprowadza Pani w błąd czytelników.

    OdpowiedzUsuń