Co potrzebujesz:
·
Cebula
·
100 g orzechów włoskich
·
3 jajka + 1 do posmarowania pasztecików przed
pieczeniem
·
1 łyżeczka sosu sojowego
·
150 g sera feta
·
50 g bułki tartej (można zamiennie dodać troszkę więcej
płatków owsianych)
· 100 płatków owsianych ( nie polecam
błyskawicznych)
·
2 łyżeczki ziół (najlepiej świeżych – jeśli nie
masz dodaj suszone – u mnie najczęściej koper, tymianek lub mieszanka ziół
prowansalskich)
+ ciasto francuskie (najczęściej kupuję gotowe – bo strasznie
dużo z nim roboty)
+ opcjonalnie sezam do posypania pasztecików
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. A w międzyczasie J :
Do miski wsyp orzechy i blenderem zmiel je bardzo drobno.
Posiekaj cebulę w kosteczkę. Dodaj do orzeszków wraz z ziołami. Następnie połącz z jajami, sosem sojowym,
bułką tartą i płatkami owsianymi. Całość blenduj tak długo, aż wszystko będzie
ładnie połączone. FARSZ JEST GOTOWY J
nie było tak ciężko, prawda?
Rozwiń ciasto francuskie i przetnij je wzdłuż na dwa
kawałki. Następnie pośrodku każdego z nich umieść tyle farszu ile masz ochotę –
pamiętając jedynie o tym, że brzegi ciasta muszą się skleić. Gdy już skleisz
brzegi ciasta z farszem w środku trzeba będzie powstały rulon pokroić w
mniejsze kawałki.
Odwróć je sklejonym ciastem do dołu i ułóż na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia.
Każdy pasztecik ponacinaj od góry (wyglądają pięknie po
upieczeniu) i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Jeżeli masz sezam posyp je teraz
ziarenkami – będą jeszcze piękniejsze J
Piecz około 20min w temp. 200 stopni aż się uroczo
przyrumienią. J
Smacznego!
Ja już zrobiłam zrobiłam swoje wege paszteciki według przepisu:):)przepyszne i naprawdę łatwe:):)
OdpowiedzUsuńcudnie kochana! :) cieszę się, że smakowały! :)
UsuńJeśli są użyte jaja w przepisie to nie są to wegańskie paszteciki.Wprowadza Pani w błąd czytelników.
OdpowiedzUsuń