środa, 22 października 2014

CZEKOLADOWE GRZAŃCE - w sam raz na zimne wieczory

Jestem zmarzluchem strasznym i do tego jestem również czekopotworem :) stąd mój nowy pomysł - CZEKOLADOWE GRZAŃCE. Zaspokoją Was w każdym calu... Można zaserwować jako desero-alkohol na imprezie lub zrobić sobie ucztę w normalny powszedni wieczór... Poświęćcie 10 min zanim włączycie swój ulubiony film - warto....

Na wersję białą potrzebne będą:
czekolada biała
około 100 ml mleczka kokosowego
150 ml czystej wódki
2 szczypty mielonego imbiru
1 łyżeczka soku z limonki
skórka z limonki i wiórki kokosowe do dekoracji

Na wersję ciemną będziecie potrzebować:
gorzką czekoladę
100 ml mleczka kokosowego
150 ml czystej wódki
2 szczypty cynamonu
2 szczypty imbiru mielonego
migdałki do dekoracji

Jedną i drugą wersję przygotowuje się w ten sam sposób. W rondelku podgrzewamy mleczko kokosowe wraz z czekoladą - czekolada musi dokładnie połączyć się z mlekiem. Następnie dolewamy wódkę i zagotowujemy. Dodajemy wszystkie inne przyprawy i dodatki. Przelewamy do kubeczków i dekorujemy. Podajemy cieplutkie. Rozgrzewacz że palce lizać ;)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz