środa, 15 października 2014

LASKOWA BEZA Z MASCARPONE I GORZKĄ CZEKOLADĄ


Lubicie orzechy laskowe? A czekoladę gorzką? A mascarpone? Połączeniem tych cudownych smaków jest LASKOWA BEZA Z MASCARPONE I GORZKĄ CZEKOLADĄ... Dzieci mówią - Madzia - pyszne! smakuje jak Knoppers ;) traktuję to jak komplement...;) Knoppersowego smaku nadają orzechy i czekolada...Dorosłym nie wystarcza jeden kawałek... Potrzebujecie jeszcze jakiś dowodów?! Spróbujcie...

Na ciasto potrzebujemy niewiele, bo:
  • 8 białek jajek
  • 250 g orzechów laskowych (zmielonych lub do zmielenia)
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczyptę soli

Na krem potrzebujemy:
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 Bieluchy ;) (uwielbiam je, bo w składzie nie mają nic przerażającego - tylko mleko :)
  • 2 łyżki jogurty naturalnego
  • 1 porcja cukru waniliowego
GORZKA CZEKOLADA POSIEKANA NA DOŚĆ GRUBE I NIERÓWNE KAWAŁKI.


Nagrzewamy piekarnik do temp. 170 stopni
Do miski wybijamy 8 białek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. W ostatniej fazie ubijania dodajemy cukier i ubijamy jeszcze trochę. Do gotowej piany dodajemy orzechy laskowe i lekko mieszamy. I teraz dwie opcje: 
1. Pieczemy całość razem. Wtedy do wyłożonej papierem tortownicy przelewamy całe ciasto i wkładamy do piekarnika na około 60 min. cały czas kontrolując kolor naszego wypieku - jeśli zacznie się za bardzo rumienić zmniejszamy temp. do 150 stopni i pieczemy dalej. Po tym czasie wyciągamy ciacho i studzimy.
2. Pieczemy dwa placki. W tym celu przygotowujemy dwie blaszki i wylewamy na nie po pół ciasta formując koła. Wkładamy do piekarnika na opcję termoobiegową. Ale po 10 min lub nawet wcześniej  - obserwujemy intensywność zarumienienie ;) - zmniejszamy temperaturę na koło 150 stopni i dalej pieczemy. Wyciągamy po tym czasie i studzimy.

Krem jest banalnie prosty a przy tym dietetyczny ;) 
W misce łączymy ze sobą i dobrze mieszamy wszystkie składniki. Wkładamy do lodówki na około 30 min. 
Siekamy czekoladę gorzką. 


Gdy ciasto wystygnie nakładamy krem i posypujemy czekoladą.W przypadku drugiej wersji dzielimy krem na dwie części i przekładamy placki krem posypując też w środku czekoladą. 
Ciacho dobrze jest wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę przed podaniem :)
Ślinka leci...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz