sobota, 11 października 2014

ZAPIEKANE GRUSZKI Z ORZECHAMI WŁOSKIMI I SYROPEM TRZCINOWYM



Kurcze, kurcze ale pychotkę mam dla Was no i samo zdrowie! ;) Pyszny jesienny deser - ZAPIEKANE GRUSZKI Z ORZECHAMI WŁOSKIMI I SYROPEM TRZCINOWYM. Idealne połączenie delikatnej gruszki, kwaśnej żurawiny, wytrawnych orzechów włoskich oraz słodkiego syropu trzcinowego. Palce lizać. Zaczynamy....
Na jedną porcję potrzebujecie:
gruszkę
orzechy włoskie - jedną garść
świeżą żurawinę - jedną garść
syrop trzcinowy lub klonowy dwie łyżki
masło klarowane do posmarowania naczynia

Do dzieła!
Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni.
Gruszki traktujemy nożem na pół:) wykrawamy gniazda, ale zostawiamy skórki. Mielimy lub siekamy włoskie orzechy. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem klarowanym, kładziemy gruszki na plecach, dokładamy żurawinę i posypujemy orzechami.Wkładamy do piekarnika na około 45 min cały czas kontrolując czy się nie przypiekają. Możecie też sprawdzić patyczkiem - jeśli są miękkie można je wyciągać. Polewamy syropem trzcinowym lub klonowym i podajemy do pałaszowania! Jesienne szaleństwo gotowe! :)















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz