poniedziałek, 13 października 2014

SZPINAK Z CHEDDAREM I PRAŻONYMI PESTKAMI DYNI + NALEŚNIKI

 NALEŚNIKI znają wszyscy :) ale dzisiaj podam Wam moją wytrawną wersję na farsz SZPINAK Z CHEDDAREM I PRAŻONYMI PESTKAMI DYNI :) są inne niż zawsze, bezmięsne i szybko się je robi - potrzebujecie jeszcze jakiś argumentów? - są przepyszne :)

Potrzebujemy:

  • 1 opakowanie szpinaku - przyznaję się, że robię z mrożonego, bo jest szybciej;) no i świeży nie zawsze jest ;)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego bądź normalnego
  • 100 g cheddara
  • 1 jajko
  • 100 g pestek z dyni (70 g rozdrobnionych a reszta w całości)
  • sól i pieprz

Do biegu, gotowi....zaczynamy!
Do niedużego garnka wkładamy szpinak i masło. Powoli go rozmrażamy. Wcale to nie trwa zbyt długo. Gdy już cały odtajał wyciskamy czosnek. Mieszamy. Cały czas trzymamy na małym ogniu. W tym czasie ucieramy na tarce cheddar. Na patelni prażymy rozdrobnione pestki dyni. Gdy są już uprażone dodajemy je do szpinaku wraz z serem. Mieszamy oczywiście. Wrzucamy na patelnię pestki, które pozostawiliśmy w całości. Prażymy. Doprawiamy szpinak solą i pieprzem. Ściągamy z palnika i wbijamy do niego jajko - szybko mieszamy, żeby jajko gładko rozprowadzić zanim się zetnie. Nasze uprażone pestki lekko solimy.

Zawijamy szpinak w naleśniki i posypujemy pestkami. Pysznie, co?!




2 komentarze: