Dlatego tym razem coś cudnie prostego i szybkiego :) a tak dobrego, że po chwili od wyciągnięcia z piekarnika u nas w domu zostaje tylko zapach...
Potrzebne będą:
2 ciasta francuskie
5 jabłek (raczej średnich)
cynamon
jajko do posmarowania
Piekarnik nagrzej do 200 stopni.
W okrągłej blaszce - takiej do pieczenia pizzy lub tarty - rozłóż pierwsze ciasto francuskie. Obierz jabłka i pokrój w plastry, które następnie rozłóż na cieście - jabłek musi być raczej sporo ;) Posyp szczodrze cynamonem.
Przykryj je drugim ciastem i połącz brzegi ciasta ze ze spodu z tym wierzchnim. Wierzchnią warstwę ciasta trzeba ponakłuwać i na koniec posmarować rozmąconym jajkiem. Fru do piekarnika na około 20 - 25 min. Co jakiś czas obserwuj ciacho - jeśli za bardzo się będzie przypiekać - zmniejsz temperaturę do 175 stopni. Po upieczeniu i ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Lekkie niebo w gębie - naprawdę!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz