piątek, 31 października 2014

FRANCUSKIE Z JABŁKAMI

Często jest tak, że mimo prawdziwie szczerych chęci by zrobić coś pysznego najzwyczajniej w świecie brakuje mi czasu...bo przecież pracować trzeba, dom ogarniać trzeba, dzieciakami zajmować się chce i trzeba również...ale dom bez zapachu ciasta w sobotę...:( to nie to... Wyniosłam to z domu i pielęgnuję ile mam sił, bo domowe wspomnienia smaków i zapachów zostają z nami na zawsze...
Dlatego tym razem coś cudnie prostego i szybkiego :) a tak dobrego, że po chwili od wyciągnięcia z piekarnika u nas w domu zostaje tylko zapach...

Potrzebne będą:
2 ciasta francuskie
5 jabłek (raczej średnich)
cynamon
jajko do posmarowania

Piekarnik nagrzej do 200 stopni.
W okrągłej blaszce - takiej do pieczenia pizzy lub tarty - rozłóż pierwsze ciasto francuskie. Obierz jabłka i pokrój w plastry, które następnie rozłóż na cieście - jabłek musi być raczej sporo ;) Posyp szczodrze cynamonem.
Przykryj je drugim ciastem i połącz brzegi ciasta ze ze spodu z tym wierzchnim. Wierzchnią warstwę ciasta trzeba ponakłuwać i na koniec posmarować rozmąconym jajkiem. Fru do piekarnika na około 20 - 25 min. Co jakiś czas obserwuj ciacho  - jeśli za bardzo się będzie przypiekać - zmniejsz temperaturę do 175 stopni. Po upieczeniu i ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Lekkie niebo w gębie  - naprawdę!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz