środa, 22 października 2014

ZIEMNIACZANKA (KARTOFLANKA) najlepsza na świecie i już!


W moim domu to jedna z ukochanych zup Chłopaków, ja też dołączam do ich grona. Zupa jest łatwa w przygotowaniu i nie kryje w sobie wyszukanych składników - ale swoim smakiem wygrywa z wieloma bardziej wyszukanymi smakami. Gotujecie ze mną? Raz ją przygotujecie a jestem pewna, że zostanie z Wami na zawsze...nasza ukochana ZIEMNIACZANKA ( KARTOFLANKA ;) )

Przygotujcie (na 3 - 4 porcje):
5 dużych ziemniaków
2 cebule
3 ząbki czosnku
masło klarowane lub normalne lub olej rzepakowy
2 - 3 marchewki
dwie kostki rosołowe lub inna przyprawa rosołowa
pieprz
sól do smaku

Obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy tłuszcz - według uznania. Tak żeby pokrył dno garnka. Kroimy marchewki w kostkę. Obieramy cebulę i kroimy w dość sporą kostkę. Obieramy czosnek. Wszystko wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Przesmażamy. Wszystko musi się zeszklić. Mieszamy dość często. Następnie dolewamy wodę - tyle by przykryła nasze składniki. Dorzucamy kostki rosołowe. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 min co jakiś czas mieszając. Doprawiamy pieprzem i solą - jeśli to konieczne. Po tym czasie całość blendujemy na bardzo, bardzo gładziutko. GOTOWE! Ależ mam ślinotok... ;)
Podaję ją najczęściej z przesmażonym boczkiem lub grzankami.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz