Przygotujcie (na 3 - 4 porcje):
5 dużych ziemniaków
2 cebule
3 ząbki czosnku
masło klarowane lub normalne lub olej rzepakowy
2 - 3 marchewki
dwie kostki rosołowe lub inna przyprawa rosołowa
pieprz
sól do smaku
Obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy tłuszcz - według uznania. Tak żeby pokrył dno garnka. Kroimy marchewki w kostkę. Obieramy cebulę i kroimy w dość sporą kostkę. Obieramy czosnek. Wszystko wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Przesmażamy. Wszystko musi się zeszklić. Mieszamy dość często. Następnie dolewamy wodę - tyle by przykryła nasze składniki. Dorzucamy kostki rosołowe. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 min co jakiś czas mieszając. Doprawiamy pieprzem i solą - jeśli to konieczne. Po tym czasie całość blendujemy na bardzo, bardzo gładziutko. GOTOWE! Ależ mam ślinotok... ;)
Podaję ją najczęściej z przesmażonym boczkiem lub grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz