niedziela, 19 października 2014

KREM Z CUKINII Z MAŚLANYM FILETEM CURRY

Krem to fajny sposób, że nawet dzieciaki zjadły wszystkie warzywa - nic nie gryzie w język ;) jest gładziutkie i smaczne :)
Dzisiaj chcę Wam 'sprzedać' przepis na KREM Z CUKINII Z MAŚLANYM FILETEM CURRY
Fajne połączenie jeśli w rodzinie macie osobników o różnych gustach ;) - ktoś uwielbia mięsko, ktoś go nie jada wcale, ktoś tylko w wersji lajt ;) i bez grzanek a jeszcze ktoś inny w full opcji... Ta zupka otwiera przed Wami możliwość zaspokojenia wszystkich gustów...

Kupcie:
2 cukinie  - dość pokaźnych rozmiarów
2 ziemniaki
2 marchewki
2 korzenie pietruszki
kawałek selera
kawałek pora
2 filety
kawałek mięsa (potrzebne do ugotowania rosołu)

4 ząbki czosnku
1 ogórek kiszony lub konserwowy
sól 
pieprz
liść laurowy
ziele angielskie
masło klarowane
curry 

Ruszamy do pracy!
Gotujemy bazę naszej zupy - czyli rosół. Kawałek mięska wrzucamy razem z marchewką, pietruchą, selerem, porem, czosnkiem, liściem laurowym, zielem angielskim, odrobiną soli i pieprzu do garnka i powoli gotujemy aż zmiękną. Potem dodajemy pokrojone na kawałki ziemniaki i cukinię (całą - ze skórką). Gotujemy jeszcze około 20 min. Po tym czasie wyciągamy seler ( jest zbyt intensywny w smaku - zabiłby naszą cukinię ;) ) Resztę blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowa. 

Na rozgrzane na patelni masło klarowane wrzucamy pokrojone w kawałki średniej wielkości filety z kurczaka. Posypujemy mocno curry i doprawiamy solą. Smażymy z obydwu stron. Gotowe kroimy w paski i wrzucamy do kremu. Podaję zawsze z grzankami na maśle. ZDROWE NIEBO W GĘBIE!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz